inzulinová rezistence

Prediabetes

V současné době je běžné, že konzumujeme velké množství sacharidů, což vede ke kolísání hladiny krevního cukru, ukládání tuku a nárůstu hmotnosti. Cukr je přidávám do průmyslově zpracovaných potravin. Ale nejde jen o cukr samotný. Sacharidy obsahuje pečivo, těstoviny, brambory, rýže, knedlíky, cereálie… Během desítek let, kdy krmíme svoje tělo stravou bohatou na sacharidy, se postupně rozvíjí inzulinová rezistence.

Prediabetes je stav, který předchází rozvoji diabetu 2. typu. Nejčastěji vzniká v důsledku inzulinové rezistence. Tento stav charakterizuje zvýšená hladina cukru v krvi. Hodnota ještě není tolik vysoká, aby se dalo hovořit o cukrovce. Hodnoty glykémie jsou v rozmezí 5,6-6,9 mmol/l. Prediabetes se podle dostupných dat objevuje u 20% populace České republiky.

Příčina inzulinové rezistence není zatím úplně známá, částečně se na ní podílejí genetické faktory a částečně životní styl. Inzulinová rezistence je nebezpečná svým asymptomatickým průběhem. Nepoznáme, že ji máme, a po letech se rozvine v prediabetes a nakonec cukrovku 2. typu. Mnoha případům rozvoje cukrovky je přitom možné předejít změnou životního stylu. Pokud toužíte po zdravějším těle, je nutné se zaměřit na pestrou a vyváženou stravu s regulovaným příjmem sacharidů.